Energierekening België sinds 2007 44% duurder geworden

energierekening-lampiris

Volgens een bericht van DeMorgen.be hebben ook Belgische huishoudens te maken met een stijging van de energiekosten sinds het openbreken van de energiemarkt. In 2004 werd de energiemarkt voor Nederland opengebroken wat resulteerde in meer overstappers naar een goedkopere energieleverancier.

Energiemarkt België pas in 2007 vrijgegeven

België daarentegen volgde pas 3 jaren later met het liberaliseren van de energiemarkt. Sinds die tijd betaalt een gemiddeld Belgisch gezin 44% meer voor zijn energiekosten. De kosten voor aardgas stegen iets minder hard met 12.74%. In de afgelopen jaren kregen gezinnen woonachtig in de omgeving Vlaanderen zelfs ieder jaar 100 kilowattuur aan stroom gratis, plus nog eens extra 100 kWh per lid van het gezin. Voor een gemiddeld huishouden ging dat om zo’n 500 kilowattuur gratis stroom. Deze regeling is helaas komen te vervallen met ingang van 1 januari 2016.

Verschil in energietarief per regio

De prijzen voor elektriciteit en gas verschillen wel per regio zo betalen huishoudens in Wallonië meer voor hun elektriciteit. De netwerktarieven zijn met ruim €219,98 gestegen en dat is deels de oorzaak van de hoge energierekening. En daarbij komt ook nog eens bovenop dat ook de heffingen zijn verhoogd op elektriciteit en gas.

Turteltaks drijft energierekening nog meer op

Nu op 1 maart ook nog eens de Turteltaks is ingevoerd die in België ook wel de Bijdrage Energiefonds word genoemd gaan huishoudens op jaarbasis nog eens €100 extra betalen voor hun energierekening. De Turteltaks word gebruikt om de afschaffing van de groenestroomcertificaten op te kunnen vangen.

Auteur: goedkoopste energieleveranciers

Deze blog is gemaakt om u te helpen met het vinden van de goedkoopste energieleveranciers. Lees informatie over de energieleveranciers, de energiemarkt en manieren om te geld te besparen op energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: