Blijf uw energierekening controleren!

Het is gebleken dat energieleveranciers nog steeds moeite hebben met het opstellen van de energierekening. En dan met name de eindafrekening die wij ieder jaar in de mail of per post ontvangen. Vereniging Eigen Huis kaartte dit afgelopen februari nog aan, maar er is sindsdien nog niet veel veranderd.

Zonnepaneleneigenaar de grootste verliezer

De grootste problemen die werden gevonden lagen bij consumenten die zonnepanelen gebruiken. Zo werd het verbruik en de opbrengst van de zonnepanelen door elkaar gehaald. De consumenten gaven netjes hun opbrengst door aan de energieleverancier maar deze opbrengst werd gezien als verbruik. Ook het opleggen van energiebelasting aan zonnepanelen eigenaren kwamen voor. Terwijl een zonnepanelen gebruiker hiervan gevrijwaard is. Dit staat ook duidelijk op de website van de Rijksoverheid beschreven.

Energieleveranciers duperen onbewust de eindverbruiker

Maar omdat veel consumenten de energierekening niet begrijpen of het niet opmerken, word daarom deze fout niet of niet snel opgemerkt. De eigenaren worden zo de dupe van de fouten die een energieleverancier maakt. Omdat er nu ook dynamische tarieven bestaan en de energieprijs per uur kan veranderen, is het juist zaak dat een energieleverancier zijn berekeningen op orde houdt. De ACM heeft al veel vaker klachten ontvangen over de onduidelijkheden die zich voordoen.

Welke terugleververgoeding is uitgekeerd?

Met zonnepanelen kan de consument een terugleververgoeding ontvangen voor het overschot aan groene stroom. Het kwam ook vaak voor dat de consument niet de juiste terugleververgoeding ontving die was afgesproken. Ook het dal en piektarief werd niet goed berekend. Dit kostte de consument bij elkaar opgeteld enkele honderden euro’s per jaar. Het overgrote deel van de energieleveranciers heeft de fouten al hersteld. Maar hoe groot is de kans dat nog veel meer consumenten zijn benadeeld hierdoor?

Welke posten worden gerekend en hoeveel?

Ook consumenten die geen zonnepanelen hebben doen er altijd goed aan om de energierekening te controleren. Wanneer de eindafrekening komt kunt u het beste de afgesproken tarieven controleren. Heeft uw energieleverancier dit tarief aangehouden? Welke posten rekent uw energieleverancier? Is het nog steeds onduidelijk? Vraag uw energieleverancier dan om een goede verklaring.

Waar u op kunt letten bij het controleren van uw eindafrekening zijn de volgende punten:

  • Vermindering energiebelasting: iedereen heeft hier recht op! Zonnepanelen en terugleveren aan het elektriciteitsnet? kijk dan of het verbruik op 0 is gezet ook dan heeft u er recht op. Het verbruik dient dan op een negatief getal uit te komen.
  • Weinig verbruik in gas? Let dan op de netbeheerkosten, zit u onder de 500 m3 grens dan valt u in een andere tariefgroep. Kunt u dit niet terugvinden dan moet u dit aangeven aan uw energieleverancier.
  • De lengte van jaren: hoe is dit berekend? Overstappers die in het midden van het jaar overstappen dienen de eindafrekening daarom goed te controleren.

Energieleverancier is altijd uw eerste aanspreekpunt

De energieleverancier is in het geval van de eindafrekening altijd het eerste aanspreekpunt voor de consument. De leverancier heeft dan ook de verplichting om de eindafrekening maar ook de energierekening op een duidelijke manier te brengen. Het controleren begint met uw energiecontract want hierin staan de afgesproken tarieven voor energie en gas. Als u de eindafrekening heeft ontvangen kunt u daar het eerste naar kijken. Check of de energieleverancier de cashback korting ook echt heeft verrekend. En bekijk of u ook echt het beloofde jaarbedrag heeft betaald.

Duidelijke en simpele energierekening is van uiterst belang

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u meer moest betalen omdat u simpelweg meer bent gaan verbruiken. Toch is het dan ook zaak om te controleren of het actietarief is toegepast. Vanaf 1 juli moet de energieleverancier u een volstrekt aangepast en duidelijke energierekening presenteren. Ziet u de term administratiekosten en regiotoeslag apart berekend? Ook dan moet u meteen contact zoeken met uw energieleverancier want deze kosten dienen in het totaalbedrag verwerkt te zijn.

Autoriteit Consument en Markt pleit voor duidelijkheid

De Autoriteit Consument en Markt vindt het van groot belang dat de consument fatsoenlijk kunnen vergelijken en desgewenst overstappen. U moet met de juiste informatie kunnen berekenen hoeveel u goedkoper uit bent bij een andere energieleverancier. Ook al stapt u niet over dan nog moet de energierekening logisch verklaarbaar zijn. Komt u er niet uit met uw energieleverancier? Dan kunt u zich wenden tot de Geschillencommissie Energie. Hier zijn wel kosten aan verbonden van €52,50 maar deze krijgt u netjes retour wanneer uw klacht gegrond is.

Auteur: goedkoopste energieleveranciers

Deze blog is gemaakt om u te helpen met het vinden van de goedkoopste energieleveranciers. Lees informatie over de energieleveranciers, de energiemarkt en manieren om te geld te besparen op energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: