Wat is leegstandstarief eigenlijk?

lege woning.jpg

Het leegstandstarief word u in rekening gebracht wanneer u gaat verhuizen maar de oude woning nog in uw bezit is, of u gaat een wereldreis maken van een paar maanden. In ieder geval wanneer u te maken heeft met een woning of pand waar u niet verblijft geldt dus het leegstandstarief.

Vraag tijdig leegstandstarief aan

U kunt uw energieleverancier hiervoor benaderen om te vragen of zij uw tarieven kunnen verlagen omdat de woning waar het omgaat leeg zal staan of niet gebruikt word. U kunt ook een nieuw energiecontract afsluiten die gebaseerd is op het leegstandstarief. U kunt deze kosten helaas niet online vergelijken, hiervoor zult u verschillende energieleveranciers moeten benaderen voor de exacte kosten.

Vaste kosten gaan door

Door de energieleverancier te melden dat er geen energie en gas meer word gebruikt in de woning voorkomt u dat u word afgesloten. Over het algemeen zijn de kosten voor het leegstandstarief €18 per meter dus voor uw energiemeter en voor uw gasmeter dat betekent dat u in totaal €36 per maand kwijt bent aan kosten voor het leegstandstarief. Let op dit is het gemiddelde.

  • Essent €12 voor elektriciteitsmeter en €20 voor de gasmeter
  • Nuon €18 per meter

Greenchoice is momenteel de goedkoopste met het leegstandstarief zij vragen €15 voor de gasmeter en €10 voor uw elektriciteitsmeter. Omdat er in Nederland de verplichting bestaat om uw elektriciteitsmeter en gasmeter te registreren bent u dus ook verplicht om een leegstandstarief aan te vragen wanneer de woning of het pand niet gebruikt word.

Voorkom hoge kosten

Het klinkt misschien niet logisch dat u moet betalen wanneer u geen elektriciteit en gas verbruikt, maar uw energienota bestaat naast de gasprijzen en stroomprijzen ook uit vaste kosten die u moet voldoen. Dus ook wanneer de meters niet gebruikt worden dient u te betalen want u bent eigenaar of huurder van het huis of pand. Laat u het er op aankomen? Dan zal de netbeheerder die toegewezen is voor uw regio overgaan tot afsluiting dit kan inpandig of uitpandig zijn, bij inpandig verwijderen ze de hoofdzekering en/of word de elektriciteitsmeter verzegeld.

Gebeurt de afsluiting uitpandig? Dan zullen ze de elektriciteitskabel uitgraven en doorknippen. In beide gevallen gaan deze kosten op u verhaald worden. Dus wees er op tijd bij met het melden aan de energieleverancier.

Leegstandstarief geregeld met uw energieleverancier? Bent u verhuisd naar een nieuwe woning? Vergelijk dan de energie prijzen voor uw nieuwe adres en stap over naar de goedkoopste energie leverancier.

Auteur: goedkoopste energieleveranciers

Deze blog is gemaakt om u te helpen met het vinden van de goedkoopste energieleveranciers. Lees informatie over de energieleveranciers, de energiemarkt en manieren om te geld te besparen op energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: